Astăzi vom vorbi despre prietenele noastre din copilărie, despre minunatele păpuși handmade.
Personal, iubesc păpușile! O fi așa pentru că sunt fată, dar poate și pentru că în sinea mea mă simt încă un copil, unul liber și fericit. Apoi, încă din copilărie cred că păpușile au ceva special. Parcă au suflet, ele ne oferă libertatea de a trăi o viață de poveste prin jocul nostru cu ele. Si, mai ales, păpușile știu să înțeleagă ce se petrece în interiorul nostru.
Azi vom prezenta un artizan din România, creator de pufoșenii cusute cu drag pentru copii, ce făurește de mână păpuși unicat cu adevărat adorabile. Păpuși care transmit o energie pozitivă, și care sunt atât de frumoase și de delicate, că nu poți decât să le iubești și să le ”pufoșești”! Vezi aici pagina de FB.
Bine te-am găsit Diana! Sunt curioasă să aflu cât mai multe despre tine. Ce poți să ne povestești despre tine?
Bună! Mă numesc Diana Szenasi, locuiesc în Timișoara și sunt un artizan iubitor de frumos, de viață și de oameni. Pasiunea mea pentru păpuși a început încă din copilărie, când îmi plăcea să transpun în joc ce simțeam pe atunci și să imit viața adulților în jocul meu cu păpușile. Dar nu numai asta. Îmi plăcea chiar să și creez, de mână, hăinuțe de schimb pentru păpușile cu care mă jucam.
De mică aveam tot felul de aptitudini practice, manuale. Am început cu crearea de prăjituri de casă, mai mult pentru a o impresiona pe mama. Astfel, la doar 10 ani am făcut prima mea pâine, iar pe la 14, primul tort. Pasiunea pentru handmade însă, am descoperit-o mai mult în anii facultății. A fost atunci când am creat de mână, fără mașină de cusut, folosind doar ac și ață, tot felul de pernuțe decorative pentru casă sau pentru cei dragi. Și de atunci, tot creez!
Ce înseamnă pentru tine lucrul făcut de mână?
Atunci când creez simt că am posibilitatea de a mă exprima. Este o modalitate de a transforma în fapt, în ceva practic, o parte din sufletul meu, o parte din ceea ce simt. Fiecare păpușă, jucărie textilă sau decorațiune creată de mine, conține o bucățică din ceea ce sunt eu în interior. Iar astfel, fiecare lucru făcut cu mâna mea are o poveste și o dispoziție proprie, o stare aparte.
Eu aleg să creez handmade doar atunci când am o dispoziție anume. Nu obișnuiesc să creez handmade de nevoie, ci doar atunci când simt, și după cum simt. Acesta e motivul pentru care nu obișnuiesc să realizez produse la comandă, produse în serie sau personalizate după cerințele clientului. Fiecare produs creat de mine are o poveste proprie, este unicat și într-un fel, mă definește.
Ce dorești să transmiți prin lucrările tale? Sau ce nevoi ale clientului ajungi să îndeplinești prin ceea ce faci?
Personal, consider că fiecare dintre noi avem în sinea noastră aceleași nevoi umane de bază: nevoia de armonie, de conectare, de frumos. Dar și nevoia de a rămâne copil în sufletul nostru. Astfel, cu toții căutăm, într-un fel sau altul, sentimentul confortabil de bine interior, de cald și de ”pufoșenie” după cum îmi place mie să spun, pe care le-am simțit în copilărie. Ei bine, eu cred că prin tot ceea ce creez construiesc, în plan personal, o formă de a mă conecta cu a fi copil și de a aduce armonia și esteticul în viața mea. Dar prin aceleași creații, în același timp, și ceilalți oameni își îndeplinesc exact aceleași nevoi. Astfel, prin decorațiunile și păpușile handmade create de mine, ofer și celorlalți oameni posibilitatea de a aduce armonia, frumosul și emoția copilăriei în casa lor, de a lua contact cu acea ”pufoșenie” interioară despre care vorbeam.
Cum ai ajuns să faci păpuși sau decorațiuni handmade în general?
Până a face păpuși handmade am avut o groază de pasiuni și de îndeletniciri manuale.
Am început, de exemplu, cu fețe de perne decorative cu imprimeuri de designer – citește mai multe aici. Și am continuat cu căni pictate de mână cu diverse texte mai mult sau mai puțin haioase. Precum și cu inimioare în stil shabby chic umplute cu flori naturale de lavandă. Am cochetat chiar și cu decorațiuni din lemn având la bază tehnica șervețelului. Până am ajuns la jucării textile – norișori balerină, steluțe adormite, elefănței handmade, căsuțe decorative etc.
Cu toate astea, nimic nu m-a entuziasmat atât de mult ca păpușile! Prin crearea de păpuși handmade aduc la viață o personalitate anume, un fel unic de a fi. Și asta prin fiecare trăsătură a ei: chipul, părul, vestimentația – toate sunt unice, originale. Păpușile sunt cele mai complexe creații ale mele! Și deși sunt cel mai greu de realizat, primesc de fiecare dată cu bucurie și cu entuziasm această provocare.
Cât timp îți ia să faci o păpușă?
Cumulat, lucrez la o singură păpușă timp de circa 12 ore de lucru efectiv, fără pauză. Dar firește, e nevoie și de mici pauze. Asta înseamnă că timpul de lucru la o păpușă îmi poate lua de la 2-3 zile, până la o săptămână. Dacă are hăinuțe de schimb, poate dura chiar mai mult timpul de execuție. Iar eu în tot timpul acesta doar asta fac – o aduc la viață pe păpușa Emma, de exemplu.
Cu ce materiale îți place să lucrezi și de ce?
Îmi place să lucrez cu materiale textile din bumbac 100% de cea mai bună calitate, fine și prietenoase cu pielea sensibilă a copilului. În plus, prefer materialele textile de designer în crearea vestimentației, precum și cea mai calitativă combinație de fire de tricotat pentru a da formă părului păpușii. Iar umplutura corpului este non-alergenică, tip biluțe marca SuperBall.
Prefer textilele deoarece sunt materiale delicate, pufoase sau plăcute la atingere. Astfel, ele aduc cel mai mult cu acel sentiment de ”pufoșenie” interioară despre care vorbeam – devin ca o îmbrățișare caldă și plăcută, ca brațele mamei atunci când ai un moment mai nefericit. E mai mare dragul să primești în brațele tale o astfel de păpușă. Fiecare copil ar fi super încântat!
Ce anume găsești special la aceste păpuși handmade sau la jucării textile în general?
Originalitatea, unicitatea lor, precum și faptul că fiecare păpușă are propria sa poveste, o poveste cusută cu fir roz de iubire. ♥ Special găsesc și faptul că fiecare păpușă este ca o adevărată prietenă. O prietenă pe care, dacă știi cum să o asculti, atunci știe și ea cum să-ți povestească despre lumea ei interioară, o lume care are cu siguranță ceva comun cu lumea ta.
Care este stilul păpușilor tale? Au toate un stil anume?
În general fac păpuși vesele, în special domnișoare. Îmi place să le fac delicate, bune la suflet, zâmbărețe, înflorate. Pentru ca atunci când le privești, fie că ești adult sau copil, să zâmbești și tu, să simți căldură, pufoșenie, și să vezi în ele copilul din interior.
Ce atitudine ai referitor la faptul că artistul își vinde lucrările?
Multă vreme mi-a fost dificil să mă despart de creațiile mele. De altfel, o parte din ele chiar le-am păstrat pentru mine sau le-am dăruit apropiaților mei. Însă am ajuns cu timpul să am o atitudine pozitivă față de vânzarea lor. Am ajuns să fiu fericită când o lucrare bine făcută își găsește un adăpost, acel loc special pe care numai un nou proprietar sau colecționar i-l poate oferi. Într-un fel, păpușile mele încep să-și trăiască propria viață în noua casă, alături de noua lor prietenă.
Păpușile create de mine vorbesc despre interiorul meu, sunt cusute cu emoțiile mele cele mai frumoase. Însă ele sunt de fiecare dată concepute cu gândul la cineva necunoscut, la acel suflet misterios care va ști să le iubească și să le aprecieze la adevărata lor valoare.
Cum arată atelierul tău? Cum îți organizezi timpul și spațiul tău de creație?
Din păcate, eu nu prea reușesc să-mi păstrez spațiul de lucru în ordine. Iar dacă fac curat, atunci nu durează prea mult. În atelierul meu am diverse rafturi, cutii sau lădițe în care păstrez textilele, dantelele, năstureii, firele de tricotat sau ațele din care creez părul păpușilor, precum și produsele finite și multe altele. Însă atunci când îmi vine inspirația și mă apuc efectiv de lucru, toate acestea se găsesc într-o mare grămadă amestecate. Dar chiar și în acest haos creativ, eu știu aproape de fiecare dată ce și unde se află. Spun ”aproape”, pentru că se mai întâmplă să mă uit de vreo 2-3 ori în jur după foarfecele ce stă ascuns printre materiale, hi hi.
Ce părere ai despre faptul că o mare parte din lucrurile create de mână se găsesc și în magazine, doar că sunt create de roboți în fabrici și probabil costă mai puțin?
Eu sunt de părere că soarele răsare în mod egal pentru fiecare om ce trăiește pe acest pământ. Există o anumită categorie de oameni care preferă să consume alimente procesate, conservate chimic și cumpărate din supermarket-uri. Și o altă categorie de oameni care preferă alimentele proaspete și mult mai sănătoase ce pot fi găsite în piețe la țărani sau la mici producători locali.
Ei bine, tot așa e și cu fabricile care creează decorațiuni sau jucării, versus artiștii handmade. În ochii mei va avea mereu o valoare mult mai mare un produs, de orice tip ar fi el, creat cu mâna, de un om viu, cu suflet, iar nu de un robot. Pentru că prețuiesc emoția și pasiunea, munca și efortul depuse în crearea unui lucru, calitatea materialelor și timpul investit, unicitatea lucrării și povestea din spatele creației respective. Și sunt convinsă că mai sunt și alți oameni dispuși să vadă sens și valoare în aceste lucruri. Un astfel de produs, creat cu mâna, cu emoție, e acel lucru care va rămâne. Va rămâne în suflet, de-a lungul anilor, sau chiar din generație în generație, ca o moștenire valoroasă și plină de emoție.
Mai multe creații ale Dianei găsiți aici.