Scriu acest articol de pe terasa unei locații foarte frumoase. În primul rând zona Hățăgel-Desuș este o zonă foarte frumoasă în sine. În al doilea rând, cazarea în care mă aflu, Country House Hățăgel, este o locație deosebită. Foarte bine poziționată și cu tot ce avem nevoie pentru un sejur relaxant.
Cum am ajuns aici? Ei bine, căutând o cazare la munte, dar într-o zonă nu extrem de populată de turiști. Așa am ajuns aici prima dată. Acum însă am ajuns aici grație vecinului de deasupra apartamentului meu.
Stați să vă explic. Apartamentul de deasupra cabinetului meu de psihoterapie a fost vândut, după ce acum doi ani a fost renovat. Persoana care a cumpărat apartamentul însă a considerat renovarea inițială inutilă și s-a apucat să renoveze și el. Adică, dacă acum doi ani ne-a nenorocit cu gălăgia renovărilor vechiul vecin, acum cel nou face la fel. Dă cu bormașina zilnic, de aproape două săptămâni și a spus că mai are de lucru măcar o săptămână.
Mă întreb dacă după așa un interval lung de timp mai rămâne ceva negăurit în apartamentul acela! Dar, în fine. Situația fiind așa cum este, am considerat că e mai potrivit să îl lăsăm să își vadă de treabă, iar noi să ne retragem să facem psihoterapie online la căsuța din Hățăgel care ne-a plăcut foarte tare atunci când am văzut-o prima dată.
Ne-am făcut o rezervare de o săptămână, timp în care combinăm lucratul online cu relaxatul în natură.
Country House Hățăgel oferă posibilitatea de a închiria două camere cu baie, separate, într-o clădire care mai are și o sală de zi foarte frumoasă, unde ne putem relaxa sau, după caz, putem lucra, dar și un apartament cu tot ce am putea avea nevoie.
Practic, în total sunt trei camere cu pat patrimonial, deci loc pentru șase persoane.
Noi am rezervat apartamentul. Adică, un spațiu care e mai mare, cu o cameră destul de mare și luminoasă, o bucătărie dotată cu tot ce avem nevoie, un hol și o baie cu duș. De asemenea, mai are și terasa amintită mai devreme pe de o parte a clădirii, iar pe cealaltă parte, la cealaltă ieșire avem o altă terasă. Apartamentul costă cu puțin mai mult decât o cameră în celălalt corp de clădire, dar merită toți banii! Proprietarii sunt de asemenea oameni super de treabă care se asigură mereu că totul este așa cum ne dorim!
Sigur că, așa cum îi șade bine unui asemenea loc, este dotat și cu un ceaun și un grătar pentru a putea găti tot felul de minunății. La câțiva kilometri de locație sunt păstrăvării de unde se poate cumpăra păstrăv proaspăt, dar și supermarketuri (Lidl și Carrefour în Hațeg), așa că nu se pune problema să rămânem flămânzi.
Atracții turistice în zona Hațeg-Munții Retezat
În zonă sunt multe puncte de atracție turistică. Pentru a le putea vedea pe toate cu ușurință, vă recomandăm să veniți cu mașina.
Iată ce vă recomandăm să vedeți dacă ajungeți aici:
– Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, una dintre cele mai vechi biserici din România, datând se pare din secolele XII-XIII, a fost ridicată pe ruinele unei construcții din secolul IV d.Hr. Biserica se află la 3 km de cazare, deci se poate merge lejer pe jos.
– Rezervatia de zimbri Hateg-Silvut. Rezervaţia din pădurea Slivuţ este printre puţinele locuri din Europa unde trăieşte zimbrul (bison bonasus). Aceasta însă este la 30 km de cazare.
– Valea Dinozaurilor este la o distanță de 10km de cazare.
– Sarmizegetusa Ulpia Traiana este la 15km de cazare.
– Mănăstirea Colț și Cetatea Colț sunt la aproximativ 18-19km de cazare. Până la mănăstire se poate merge cu mașina, iar de acolo se poate merge într-o frumoasă drumeție montană de aproximativ 30 de minute până la Cetatea Colț. Cetatea Colț, ale cărei începuturi datează din anul 1359, s-a degradat prin prăbușirea în vale a unor curtine, iar în prezent mai păstrează doar resturile de ziduri, fiind practic o ruină.
– Mănăstirea Prislop se află la aproximativ 25 km de cazare și este unul dintre locurile cele mai vizitate din zona Hațegului. Din ce am înțeles de la proprietarii cazării, mulți din cei care se cazează aici vin pentru părintele Arsenie Boca de la Prislop.
– Cascada Lolaia este la 37km de cazare.
– Lacul glaciar Tăul Țapului este la 56km de cazare. Însă după ce ați mers de v-ați săturat cu mașina pe un drum forestier accidentat, de la Sălașu de Sus mai aveți de urcat câteva ore. Este unul dintre lacurile greu accesibile din Parcul Național Retezat. Se află sub Porțile Închise, între stânci, ascuns de pereți stâncoși, într-o căldare îngustă. Este alimentat de patru izvoare și de avalanșele de zăpadă și are o lungime de 200 de m și o lățime de 130 m.
– Barajul Gura Apelor este la 45km de locație și merită vizitat împreună cu întregul Parc Național Retezat.
Sus pe munte
Cei pasionați de munte pot vizita Vârful Retezat, Șaua Retezat, Șaua Pelegii, Peleaga, Lacul Bucura, Vârful Mare, Vârful Lacu și alte locuri foarte frumoase, dar nu tocmai ușor de atins.
Pentru cei care vin în Retezat pentru drumeții montane recomand Pensiunea Retezat care oferă condiții de cazare deosebite, având vedere la rău și la un frumos părculeț construit de ei.
Din păcate, pentru a vă urca în retezat va trebui să mergeți pe drumuri forestiere extrem de proaste, cu multe gropi și, dacă vă vine să credeți, taxă de acces! Odată depășită această dificultate însă, ne aflăm în mijlocul frumuseții naturii!
Dacă v-ați hotărât să vizitați zona, puteți face o rezervare la Country House Hățăgel, aici!
Vă doresc relaxare și distracție plăcută!
P.S. Un alt loc superb de vizitat este Moieciu de Sus!